הסכם גישור גירושין הוא מסמך משפטי אשר מפרט את ההסכמות אליהן הגיעו בני זוג במהלך הליך גישור, לקראת סיום נישואיהם. ההסכם נועד לספק מסגרת ברורה ומוסכמת לכל הנושאים הרלוונטיים לפרידה (חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות וכדומה).
לאחר שהושג הסכם, יש לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, בהתאם לדין האישי החל על בני הזוג. אישור זה הופך את ההסכם למסמך משפטי מחייב.
אכיפת הסכם גישור גירושין: מה קורה במקרה של הפרת הסכם הגירושין?
לפי עו"ד גילי גולדברג הורוביץ אשר עוסקת בהליכי גישור גירושין או גישור משפחתי מחוץ לבית המשפט, הפרת הסכם גישור גירושין היא עניין רציני בעל השלכות משפטיות.
בהנחה והסכם הגירושין אשר נערך בין בני הזוג אושר על ידי בית המשפט, ההסכם קיבל מעמד של פסק דין. כלומר, הסכם הגירושין מחייב את שני הצדדים – אם אחד מהצדדים מפר את ההסכם, לצד השני עומדות מספר אפשרויות משפטיות לאכוף את ההסכם.
מהן האפשרויות לאכיפת הסכם גישור גירושין במקרה של הפרה?
פנייה לבית המשפט
-
- תביעה לאכיפת ההסכם הגירושין – ניתן להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני בבקשה להורות לצד המפר לקיים את התחייבויותיו על פי ההסכם.
- תביעה לפיצויים כספיים – בנוסף, ניתן לתבוע פיצויים כספיים בגין הנזק שנגרם כתוצאה מההפרה של הסכם הגירושין (הפסדי השתכרות, ימי חופש וכדומה).
- ביזיון בית המשפט – במקרים מסוימים, הפרת הסכם גירושין עלולה להיחשב כביזיון בית המשפט, עבירה שעשויה להוביל להטלת קנס או אף מאסר.
פנייה אל ההוצאה לפועל
אם ההסכם כולל התחייבויות כספיות (כגון מזונות, חלוקת רכוש וכדומה), ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל כדי לגבות את הסכומים המגיעים. לרוב, במקרים של אי תשלום מזונות, רשם ההוצאה לפועל יכול לתת צו מאסר גם ללא חקירת יכולת ומבלי לקבל תצהיר מאת החייב על יכולתו.
מדוע חשוב לאכוף את ההסכם הגירושין?
אכיפת הסכם גירושין מבטיחה את יציבות ההסדר שנחתם בין הצדדים ומאפשרת לכל אחד מהם לתכנן את חייו מחדש. הסכם גישור גירושין אשר מופר פעם אחר פעם, עלול לגרום לחוסר ודאות, למתיחות ולסכסוכים נוספים, ולכן חשוב לפעול לאכיפתו.
חשוב לציין כי כל צד רשאי לבחור את הדרך המועדפת עליו לאכיפת ההסכם, תוך התחשבות במטרותיו ובנסיבות העניין. בעת, קביעת הפיצוי שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני יבחנו את חומרת ההפרה, הסכם הגירושין והבהירות של סעיפיו.
מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה בדיני משפחה ובגישור כדי להבין את זכויותיך ואת האפשרויות העומדות לרשותך במקרה של הפרת הסכם גירושין. בנוסף, חשוב לשמור על כל המסמכים הקשורים להסכם הגישור, לרבות ההסכם עצמו, תכתובת בין הצדדים או כל ראיה אחרת שתתמוך בטענותיך.
לסיכום, הפרת הסכם גירושין היא עניין רציני שיש לטפל בו באופן משפטי על ידי פנייה לבית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני או לשכות ההוצאה לפועל.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד גילי גולדברג הורוביץ – עורכת דין ומגשרת אשר מעניקה שירותי גישור ויישוב סכסוכים בתוך המשפחה. אם אתם מחפשים שירותי גישור בזכרון יעקב , גישור בחדרה או גישור בנתניה – המשרד הוא הכתובת!