הסכם ממון הוא עניין שזוגות רבים נותנים עליו את הדעת לפני הנישואין. ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר הנישואים כמובן אך בד"כ מדובר על מהלך שמבוצע לפני הנישואין ונועד להסדיר את חלוקת ההון והרכוש בין בני הזוג במקרה של פרידה בעתיד. הסכם ממון אולי לא רומנטי כל כך אבל הוא בהחלט מסמך משפטי חשוב מאוד כאשר יש הפרש משמעותי בהון וברכוש של בני הזוג.
בני זוג מאוהבים שנמצאים לפני חתונה הם בשיא האהבה שלהם. המצב הזה לפעמים לא נוח ונעים כדי שאחד מהם יציע לצד השני לערוך הסכם נישואין בטרם הם מתחתנים. למרות זאת מדובר במהלך שהוא חובה אצל בני זוג שההון והרכוש שלהם שונים מהותית וגם אם יש אפשרות ריאלית שלאורך השנים אחד מהם יזכה להכנסות נוספות גבוהות במיוחד שמגיעות לו בזכות פעולות שביצע לפני הנישואין (אופציות למניות לדוגמא).
איך עורכים הסכם ממון?
עריכת הסכם ממון מתחלקת לשני חלקים שחשוב לדעת עליהם בטרם עורכים את ההסכם.
- עריכת הסכם ממון אצל עורך דין.
- קבלת אישור הסכם ממון אצל נוטריון או בבית המשפט.
השלב הראשון כולל ביקור אצל עורך דין משפחה שמתמחה בעריכת הסכם ממון לפני נישואין או כשכבר נשואים אם זה המצב. העלות של עריכת הסכם ממון שכזה עולה בד"כ בין 2500 ל 5000 ₪ תלוי במורכבות ההסכם. יש הסכמים בסיסיים שמכסים כמה ענייני מפתח ואין לבני הזוג נכסים או הון משמעותיים שיש לעסוק בהם ומצד שני יש מקרים בהם מדובר על בעל חברה מצליחה עם נכסים רבים וחסכונות גבוהים, דבר שמחייב הסכם ממון מורכב יותר. הסכמים מורכבים במיוחד ייתכן ויעלו יותר מ 5000 שח אך רוב ההסכמים אינם בסכומים הללו.
חשוב לציין כאן שלא כדאי לנסות ולחסוך בהוצאות התשלום לעורך דין בעת עריכת הסכם ממון. חסכון של 500-1000 ₪ כדי לקצר את ההסכם יכול להוביל למצב בו בעתיד נושא חשוב שלא נתתם עליו את הדעת בהסכם והוא לא נכלל בו, יעלה לאחד הצדדים עשרות או מאות אלפי שקלים. על כן יש לערוך הסכם ממון מקיף ומפורט ככל שניתן וע"פ הנחיות עורך הדין שעורך את ההסכם.
השלב השני תלוי בסיטואציה בה עורכים את ההסכם. כאשר מדובר על הסכם ממון לפני נישואים אז אפשר לאמת את ההסכם האמצעות נוטריון או בית המשפט ואילו כאשר זהו הסכם ממון לאחר נישואין אפשר לאמת זאת רק באמצעות בית המשפט. העלות כאן תהיה 367 ₪ אצל נוטריון ו 453 ₪ בבית המשפט (ע"פ מחירון 2021).
האם ידועים בציבור באותו המצב?
התשובה היא חד משמעית כן. אם אתם ידועים בציבור שמנהלים קשר זוגי לאורך תקופה ארוכה מומלץ מאוד לערוך הסכם ממון בין ידועים בציבור כדי להסדיר את חלוקת הרכוש וההון במקרה שתיפרדו בהמשך. בית המשפט בישראל רואה ידועים בציבור כזוג נשוי לכל עניין ודבר במרבית המקרים ולכן חשוב שגם לסיטואציה עתידית אפשרית שכזאת תהיו מוכנים עם הסכם ממון בתוקף.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין לענייני משפחה, אשר מתמחה בניסוח, עריכה והגשה של הסכמי ממון בפריסה ארצית. לעוד עורכי דין מומלצים בבת ים, ניתן להכנס אל LAWPEDIA האנציקלופדיה המשפטית.