התקף חרדה שמלווה בדופק מואץ, תחושת סחרחורת ולפעמים גם צורך להקיא או לשלשל יכול להיגרם בשל מספר סיבות שונות. אפשרויות הטיפול בחרדות הן מגוונות ונעות בין התמודדות עצמית, נטילת תרופות או באמצעות טיפול רגשי. בעוד שקשה להתמודד עם כך לבד ולא מומלץ למהר ליטול תרופות בעלות השפעה פסיכולוגית, הפתרון היעיל ביותר לאורך זמן הוא טיפול בחרדה על ידי מטפל מוסמך.
בשנתיים האחרונות עשרות אלפי ישראלים סבלו מהתקפי חרדה בפעם הראשונה בחייהם. הם מצטרפים למאות אלפים שכבר חוו את התחושה הזאת במהלך החיים. דופק מואץ, סחרחורת קלה, בחילה ואפילו זיעה קרה. הסיטואציה מרמזת על התקף לב אבל מדובר "רק" בהתקף חרדה כאשר הגוף מנסה להתמודד עם המצב הנפשי אליו הוא נקלע ואלו הסימפטומים לכך. במידה ומדובר במשהו חד פעמי, ניחא. כאשר מדובר בהתקפי חרדה שבאים והולכים או התקף חרדה שנימשך לאורך זמן, יש לטפל בכך.
איך מתמודדים עם התקף חרדה?
באופן כללי, ישנן 3 דרכים להתמודדות עם התקפי חרדה חוזרים ונשנים:
- התמודדות עצמית – הדרך הבסיסית ביותר של טיפול בחרדה שחווים ברגע נתון היא עצמית. ראשית חשוב להבין אם מדובר על התקף חרדה ולא התקף לב או בעיה רפואית אחרת. באופן כללי, מומלץ להישאר במקום, לא לקפץ או לנסות להניע את הגפיים יותר מדי כדי לבדוק שהגוף תקין או בשליטה – פשוט לשבת ולנסות להירגע. לנקות את הראש כמה שניתן, לנשום נכון ובצורה רגילה (לא מואץ ולא לאט מדי "בכוונה"). בצורה זו, ניתן להתייצב את המצב בתוך רגעים ספורים. כמובן שאם מדובר על מקרים שחוזרים על עצמם, מומלץ לפנות אל טיפול מקצועי להתמודדות עם הבעיה.
- תרופות מרגיעות – כיום, ישנן מגוון רחב של תרופות עם או בלי מרשם למצבים של התקף חרדה. באופן כללי, אין לשלול קבלת תרופות להתמודדות עם חרדות, אך מומלץ להתייעץ עם רופא מוסמך טרם נטילת תרופות כלשהן. במרבית המקרים עדיף לוותר על תרופות, משום שלעיתים הן יכולות להעצים את החרדה (למה אני כל כך רגוע? למה הראש עייף, אבל הדופק מואץ?) או פשוט לגרום לתופעות לוואי שונות בעקבות שימוש בתרופות כימיות.
- טיפול מקצועי – ההמלצה להתמודדות עם חרדה לאורך זמן היא באמצעות טיפול רגשי של מטפל מקצועי. טיפול רגשי מבוצע בטכניקות שונות שמנסות לאתר את הגורם לחרדה, לעתים אלו חוויות ילדות, לעתים לחץ כלכלי, חברתי או משפחתי (בחלק מהמקרים, ניתן לשלב טיפול זוגי עם טיפול רגשי למבוגרים) או האם מדובר בתאונה או אירוע שיצרו את הסיטואציה הנוכחית בחייו של המטופל. כאשר מבינים את הגורמים לחרדות ניתן לטפל בכך בסדרת מפגשים עם מטפל מוסמך.
במידה ואתם מרגישים שאתם סובלים מהתקפי חרדה שחוזרים על עצמם ההמלצה היא לפנות לטיפול שיעזור לכם לאתר את הגורמים לכך ולהתמודד בצורה יעילה עם המצב.