גירושין בין הורים לילדים משותפים מגיעים לא פעם לנקודת משבר בכל הנוגע למשמורת ילדים וחלוקת זמני השהות איתם. במקרים רבים נוצר ניכור הורי בתהליך הגירושין. מהו ניכור הורי ואיך מתמודדים עם מצב שכזה בגירושין – על כך במאמר שלפניכם.
מדוע נוצרים סכסוכים בכל הנוגע למשמורת ילדים משותפים בגירושין?
כאשר בני זוג שהם גם הורים לילדים משותפים מתחילים בתהליך גירושין, בין אם ברצון משותף או רק של אחד מהם, חשוב לתת התייחסות משמעותית בהסכם גירושין לנושא הילדים שלהם.
כל עורך דין גירושין יודע שמדובר בנושא רגיש במיוחד, שיכול להוביל למאבקים עיקשים בין שני הצדדים המעורבים בכך ולכן מראש מנסים להגיע להסכמות בסוגיה זו. החלטות הנוגעות לנושא משמורת ילדים לצד קביעת הסדרי ראיה לילדים הם לא רק בעלי משמעות רגשית גבוהה לשני ההורים אלא גם בעלת משמעות גדולה בכל הנוגע לתשלום דמי מזונות ילדים על ידי הורה אחד לשני.
כאשר יש הסכמה בין ההורים בנודע למשמורת ילדים והסדרי ראיה שלהם עם קביעת שעות מפגשים או לינה של הילדים אצל כל הורה, אז הכול טוב ויפה וההסכם מגיע לאישור בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. במידה וההסכם תקין ועומד בקנה אחד עם טובת הילד אז הערכאה המשפטית תאשר אותו.
הבעיה נוצרת כאשר אין הסכמות על משמורת הילדים או קביעת הסדרי ראיה ואז מתחיל מאבק קשה בין הצדדים בהמתנה להחלטת הערכאה השיפוטית בכל הנוגע לנושאים אלו. במצבים שכאלו נוצר לעתים ניכור הורי שמוביל את הילד להיות נגד הורה אחד או אף לנתק כל קשר בין הילד להורה זה. מצב זה איננו "בריא" לאף צד ובעיקר לא לילדים.
מהו ניכור הורי וכיצד מתמודדים עמו בגירושין?
במידה ואתם חשים שהצד שכנגד מפעיל ניכור הורי כלפיכם ומשפיע פסיכולוגית על הילד כך שלא ירצה להיות בקשר עמכם או לשהות במחיצתכם, רצוי לפעול מהר מאוד באמצעות עורך דין גירושין ולהביא את המידע על המצב לבית המשפט.
מימד הזמן משמעותי כדי למנוע פגיעה נפשית חמורה בילד או בדעה שלו על הצד שכלפיו מתגלה הניכור ללא כל סיבה רלוונטית או מוצדקת. בתי המשפט בישראל מודעים לתופעה בשנים האחרונות ו"אינם אוהבים זאת" בלשון המעטה. על כן במידה ויש חשש שזה המצב הילדים יעברו למעקב של עובדת סוציאלית ואך יערכו מפגשים עם פסיכולוגים במידת הצורך. כמו כן ההורה שמפעיל ניכור הורי ייקנס כספית או ייענש בדרכים אחרות על ידי בית המשפט בהסכם הגירושין ובכל הנוגע למשמורת הילדים.
לסיכום נמליץ שרצוי להתנהל בצורה הוגנת בגירושין עם ילדים ולחשוב כל העת על טובת הילד עצמו ופחות על טובתכם האישית או הפגיעה בצד שמנגד – הילדים הם החיים שלנו ולכן יש להתמקד אך ורק בטובתם.