בעבר הרחוק, כשדברו על מסחר בזהב דברו בעיקר על סוחרים ממולחים שנדדו בין כפרים ועסקו במכירה ובקנייה של מטילי זהב. לעיתים רבות המסחר בזהב התנהל כסחר חליפין של זהב תמורת סחורות אחרות (בהמות, בדים, מזון ועוד). מאז הימים הללו עברנו כברת דרך, וכיום מסחר בזהב מתבצע בקונסטלציות שונות לחלוטין. מידע נוסף על קניית ומכירת זהב אז והיום תוכלו למצוא במאמר הבא.
מסחר בזהב – לא רק עסק לשודדי ים
כולנו מכירים את האגדות המספרות על שודדי ים, שהיו נוהגים לשדוד אוניות בלב ים ולגנוב מהן את כל מטילי הזהב ומוצרי הזהב שנשאו עליהן. כולנו מכירים את המעשיות על עלי בבא ו- 40 השודדים, על דלתות הקסמים ועל שלל הגנבים ש"הבהלה לזהב" היתה עבורם לא רק שם של סרט.
אבל מסחר בזהב הוא גם הרבה יותר מזה. הזהב אמנם היה מאז ומעולם מוקד משיכה לגנבים ולשודדים, אך לצד שודדי הים פעלו תמיד גם סוחרים שעסקו במכירת זהב ובקנייתו באופן חוקי ולגיטימי.
מסחר בזהב – בורסה למקצוענים בלבד
בעידן המודרני מסחר בזהב מתנהל גם בבורסה. כשם שקיימת בורסה לניירות ערך, כך גם קיימת בורסות לסחורות ולשירותים, שבהן מתנהל מסחר בתוצרת חקלאית (כמו חיטה למשל) ובחומרי גלם ומשאבי טבע כמו נפט וזהב. גם לזהב יש שער חליפין והוא משתנה במהלך יום המסחר בהתאם לתנודות הביקוש וההיצע העולמיות בבורסת הזהב.
כשאדם מעוניין במכירה או קניית זהב, הוא חייב להתעדכן בשער החליפין של הזהב בבורסת הזהב המקומית, ממש כשם שעליו להתעדכן בשער החליפין של הדולר / היורו בכל פעם שהוא מעוניין לעשות עסקה בדולרים או בכסף אירופאי. מחירו של הזהב נמדד באונקיות (אונקיה אחת = 31.104 גרם זהב), ומושפע גם ממספר הקראט של הזהב. בבורסת הזהב המחיר מחושב לפי 24 קראט.
מסחר בקניון הזהב
בשנים האחרונות מחירי הזהב בבורסות רק הולכים ומאמירים. עובדה זו הובילה לפריחתן של חנויות פרטיות למסחר בזהב, הנפתחות תחת כל עץ רענן. לחנויות אלו כל אדם יכול להביא תכשיטים ומוצרי זהב שונים, ולקבל בתמורה כסף במזומן. הביקוש בחנויות אלו רק הולך וגדל, עד כי כיום ניתן למצוא חנויות למכירת זהב ולקניית זהב אפילו בקניונים. בין קניית הבגדים וארוחה במתחם המזון המהיר, אנשים מוכרים את התכשיטים הישנים של סבתא ויוצאים עם כסף מזומן.
בצורה זו של מסחר בזהב, אנשים מוכרים בעיקר תכשיטי זהב ישנים, שלא יענדו עוד, או לחלופין תכשיטים שלא הושקעה בהם עבודת עיצוב מיוחדת או מאומצת (כמו צמידי חישוקים או עגילי חישוקים מזהב). לעיתים רבות, אנשים מבצעים גם עסקאות טרייד אין בחנויות תכשיטים, שם הם מחליפים תכשיט זהב ישן בחדש (ולעיתים עם תוספת של מעט כסף).